Bostitch NL

Hoe werkt pneumatisch gereedschap

Tool at Rest
Driving Stroke
End of Stroke
Returning

Als u een opengewerkt apparaat hebt, pak dit er dan nu bij. Van het apparaat zelf leert u makkelijker dan van een tekening.

Allereerst vuur je een hamer niet af, maar sla je ermee. Dit geldt ook voor pneumatische hechtapparatuur. Je slaat er bevestigingsmiddelen mee in een werkstuk.

De hamer wordt vervangen door de slagpen/zuiger en de slagkracht van de hamer wordt vervangen door de slagkracht van de slagpen/zuiger. U hoeft niet in uw broekzak naar bevestigingsmiddelen te graaien. Deze worden namelijk automatisch door een veer of zuiger in de neus van het apparaat geplaatst.

Pneumatische hechtapparatuur is geen toverij. Het werkt doordat een bepaalde hoeveelheid lucht snel van het ene deel van het apparaat naar het andere deel verplaatst wordt. De vier tekeningen hiernaast duiden de posities van de verschillende werkdelen van het apparaat aan tijdens de fasen van het inslaan van een bevestigingsmiddel.

  • De blauwe delen zijn hogedruklucht.
  • De kleurloze delen zijn lucht onder atmosferische druk.

Alle apparaten werken ongeveer op dezelfde manier, dat wil zeggen, ze slaan of klinken een bevestigingsmiddel vast.

Sommige apparaten bevatten een contactelement dat tegen het hout aan gedrukt wordt voordat u de trekker kunt indrukken. Dit heeft echter geen invloed op de manier waarop de lucht door het apparaat verplaatst wordt.

Rolspijkerapparaten werken iets anders. Ze bevatten een toevoerzuiger die met behulp van lucht uit het onderste gedeelte van de behuizing de volgende spijker pakt en vervolgens door een terugslagveer terugschiet.

View the full list of Stanley Bostitch pneumatic tools »