Sleutelelementen: de afwerking
Spijkers zijn blank, voorzien van een cementlaag, gegalvaniseerd, van roestvrij staal of van aluminium.
Deze verschillende afwerkingen, deklagen en materialen maken spijkers meer of minder roestbestendig of geeft ze speciale eigenschappen voor bepaalde toepassingen.
Spijkers met een blanke afwerking hebben geen beschermlaag en zijn het goedkoopst. Ze gaan echter wel sneller roesten dan spijkers met een beschermlaag. Ze zijn geschikt voor toepassingen die geen bescherming vereisen, bijvoorbeeld pallets die voor eenmalig gebruik bedoeld zijn. Dit is de standaardafwerking van alle spijkers en is daarom weggelaten uit de SKU-codes.
De beste manier om spijkers tegen roest te beschermen is ze te galvaniseren of van een zinklaag te voorzien. Zink beschermt het staal van de spijker niet, maar vormt een laag die aangetast wordt voordat het staal aangetast wordt. Hoe dikker de zinklaag is, hoe langer het duurt voordat het staal aangetast wordt. De dikste laag heet ‘thermisch verzinkt’. De laag wordt aangebracht door de spijkers in een bad met gesmolten zink te dompelen. De bescherming van de galvanisatie wordt aangeduid in micron (één micron is gelijk aan 0,000001 meter). Hoe dikker de deklaag is, hoe beter de spijker beschermd is. Stanley biedt afwerkingen van 8, 13 of 50 micron aan. Deze worden als volgt aangeduid in de SKUcodes:
- G8 = 8 micron - wordt voornamelijk voor schuttingen en tuinproducten gebruikt.
- BG = 13 micron - biedt betere bescherming dan G8 en is in sommige markten een minimumeis.
- G50 = 50 micron - wordt in de bouwindustrie gebruikt. Kost doorgaans tweemaal zoveel als bevestigingsmiddelen met een standaardafwerking.
Roestvrij staal wordt gebruikt in toepassingen waarbij maximale bescherming vereist is en de andere afwerkingen niet volstaan. Voorbeelden zijn vangrails langs snelwegen of toepassingen die aan zoutwater blootgesteld zijn, waarbij het van groot belang is dat de bevestigingsmiddelen lang meegaan. Deze worden in de SKU-codes aangeduid als BI of SS. (Afkortingen van ‘BosInox’ en ‘Stainless Steel’ [roestvrij staal].)
Aluminium. Er zijn niet veel aluminium bevestigingsmiddelen verkrijgbaar, maar ze bieden wel enkele voordelen.
Wanneer een houtlas op zijn plaats gehouden en later gezaagd moet worden, zijn aluminium bevestigingsmiddelen geschikt daar ze zachter zijn en minder slopend zijn voor de zaagbladen en machinerie van de meubelmaker/fabrikant. Aangezien aluminium zacht is, kunnen er geen langere bevestigingsmiddelen van gemaakt worden en is het niet geschikt voor gebruik in bepaalde soorten hardhout. Het lage gewicht kan echter een voordeel zijn, en bovendien zijn aluminium bevestigingsmiddelen meer roestbestendig dan gegalvaniseerde bevestigingsmiddelen. Wordt in de SKU-codes aangeduid als AL of ALU.